Beyaz ve sağlıklı görünen dişlere sahip olmak herkesin hayali. Üstelik estetik gülüşler içinde dişlerin beyazlığı oldukça önemli bir yere sahip. Ancak bazen beslenme alışkanlıklarından dolayı bazen de genetik etkenler nedeniyle dişlerde sararma görülebilir. Bu durum pek çok insan açısından can sıkıcı bulunur. Beslenmeye bağlı renk bozuklukları ya da sararmalar fırçalama yoluyla geçse bile; sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan kaynaklanan ya da genetik nedenlere bağlı olan sararmalar için daha farklı yöntemlere başvurulması gerekir. Diş beyazlatma uygulamaları bu yöntemlerin başında gelir. Dişlerin beyazlı atılması için kullanılan çeşitli estetik yöntemler bulunur. Bununla birlikte, evlerde uygulanabilecek basit yöntemlerle de dişlerin daha beyaz görünmesi sağlanabilir.
Düzenli Diş Fırçalamak Dişleri Beyazlatır Mı?
Daha sağlıklı ve güzel görünen dişlere sahip olabilmek adına, dişlerin düzenli olarak fırçalanması büyük önem taşır. Ancak dişlerin beyazlı atılması noktasında her zaman fırçalama yeterli olmayabilir. Bu noktada sarmanın nedenleri belirleyici olur. Gündelik beslenme alışkanlıklarından kaynaklanan diş sarmaları için düzenli diş fırçalama yeterli beyazlığı sağlar. Ancak sarmanın genetik bir nedenden dolayı meydana gelmesi ya da sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan kaynaklanması, diş fırçalamanın yetersiz kalmasına yol açar. Bu yüzden de daha etkili yöntemlere başvurulması gerekir.
Evde Diş Beyazlatma Yöntemleri
Diş macunlarının veya diş fırçalarının henüz olmadığı dönemlerde, insanlar diş bakımlarını yapabilmek için farklı yöntemlere başvuruyordu. Evde diş beyazlatma yöntemleri olarak adlandırabilecek bu uygulamalardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Karbonat, Tuz ve Sirke Karışımı: karbonatın diş beyazlatma üzerindeki etkisi herkesçe malum. Bu özelliğinden dolayı diş macunlarında en sık kullanılan bileşenlerden biri olan karbonat, tuz ve sirkeyle birlikte kullanıldığı zaman dişler için en iyi beyazlığı sağlar. Bu yöntemle diş beyazlatmak için, her birinden birer çay kaşığı bir kaba alınması ve bir kap içerisinde karıştırılması yeterli olur. Daha sonra bu karışım bir diş fırçası ile dişlere uygulanır ve nazik hareketlerle birkaç dakika boyunca fırçalama yapılır. Bu karışım, aynı zamanda diş aralarında biriken bakterilerin temizlenmesine ve ağız hijyeninin sağlanmasına da yardımcı olur.
- Karbonat, Tarçın ve Adaçayı Karışımı: Evde doğal diş beyazlatma için karbonat, tarçın ve adaçayı karışımı da oldukça etkili. Hem temizleyici hem de beyazlatıcı etki yaratan bu karışımı hazırlamak için, havanda dövülmüş adaçayının, tarçın ve karbonat ile birer çay kaşığı olacak şekilde karıştırılması gerekir. Daha sonra da bu karışımın aynı şekilde dişlere uygulanmasıyla istenilen sonuç elde edilir.
- Muz Kabuğu: Muz kabuğu da evde doğal olarak dişlerini beyazlatmak isteyenlerin gönül rahatlığı ile tercih edebilecekleri alternatifler arasında. İçerisinde bol miktarda potasyum ve magnezyum bulunan muzun kabuğu, dişleri beyazlatmasının yanı sıra daha güçlü ve sağlıklı hale gelmelerine de olanak tanır. Muz kabuğu ile diş beyazlatmak için, kabuğu küçük parçalar haline getirmek ve bu parçaların iç yüzeyleriyle dişi ovalamak yeterli olur.
- Portakal Kabuğu ve Defne Yaprağı: defne yaprağı, sağlamış olduğu faydalardan dolayı çok eski çağlardan beri bilinen ve kullanılan bir bitki. Dişlerin mikroplardan arındırılmasında ve beyazla atılmasında da önemli bir role sahip. Bu bitki, portakal yaprağı ile birlikte kullanıldığı zaman maksimum etki sağlar. Bunun için defne yaprağının toz haline gelinceye kadar havanda öğütülmesi ve rendelenmiş portakal kabukları ile harmanlanması gerekir. Elde edilen karışım, işaret parmağı yardımıyla dişlere sürülerek uygulanabilir. Birkaç dakikalık uygulamadan sonra ağız çalkalanarak işlem tamamlanır. Bu karışımın etkisini tam olarak görebilmek için uzun süreli kullanım tavsiye edilir.
- Çilek: Diş beyazlatma amacıyla evde uygulanabilecek yöntemlerden bir diğeri de çilek kullanımıdır. Çileğin içerisinde bulunan malik asit, dişlerin gerçek renklerine kavuşmasına yardımcı olur. Bunun için birkaç çileğin püre haline getirilmesi ve bu projeyle dişlerin fırçalanması yeterli olur. Birkaç dakika yapılacak fırçalama işleminden sonra, dişler istenilen beyazlığa ulaşabilir.
Diş beyazlatmak için evde başvurulabilecek bu yöntemlere ek olarak, alınabilecek bazı basit tedbirler de dişlerin beyaz kalmasına yardımcı olur. Her şeyden önce çay ve kahve tüketimini azaltmak, sigara ve alkol kullanımını minimum düzeye indirmek ve düzenli olarak ağız ile diş bakımı yapmak bu tedbirlerin başında gelir. Dişleri korumak ve temiz tutmak, her zaman tedaviden daha kolay ve daha az maliyetli bir yöntemdir. Ayrıca beslenme alışkanlıklarında yapılacak bazı küçük değişiklikler de dişlerin renklerinin korunmasına yardımcı olur. lifli besinler tüketmek, diş sağlığını korumanın yanı sıra onların beyaz kalmasında da etkilidir.
Mutlaka Uzman Bir Hekime Danışın!
Evde doğal olarak başvurulan diş beyazlatma yöntemleri her zaman yeterli gelmeyebilir. Özellikle dişlerdeki renk değişiminin fazla olduğu durumlarda, ekstra uygulamalara ihtiyaç duyulabilir. Günümüzde gelişen tıp ve diş hekimliği teknolojileri, bu doğrultuda pek çok olanak sunar. Lazer ile diş beyazlatma uygulamaları ya da içten diş beyazlatma uygulamaları bunların başında gelir. Ayrıca estetik olarak uygulanabilecek daha farklı yöntemlerde bulunur. Daha beyaz dişlere sahip olabilmek adına başvurulabilecek yöntemleri öğrenmek için bir hekim ile irtibata geçilmesi daha doğru olur. Özellikle dişlerindeki sarmanın ileri boyuta ulaşmış olduğu kişiler, bir diş hekimine başvurarak bu konuda destek almalıdır.
Diş beyazlatma amacıyla diş hekimine başvurulacağı zaman, hekim ve klinik seçiminin doğru yapılması da büyük önem arz eder. Her ne kadar diş beyazlatmaya yönelik hizmet sunar çok sayıda klinik olsa da hepsinin aynı kalitede olduğundan söz etmek olanaksız. Bu yüzden de kaliteli ve modern malzemelere sahip, alanında deneyimli diş hekimlerinin yer aldığı klinikleri tercih etmek çok daha doğru.