Ağız kokusu bireylerin sağlığını ve sosyal yaşantısını doğrudan etkileyen bir problemdir.
Ağız kokusu; bazı bakterilerin ağız içindeki gıda artıklarını kullanarak ortaya çıkardıkları ürünler nedeniyle meydana gelen hoş olmayan kokudur. Bu kötü kokunun en önemli sebebi ölü bakterilerin açığa çıkarttığı volatile sülfür gazıdır. Ağız kokusu genellikle ağız içindeki hastalıklardan kaynaklansa da, bazen bazı sistemik hastalıklar da ağız kokusuna sebep olmaktadır.
Bu hastalıklar arasında; şeker hastalığı, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları, alt ve üst solunum yolları enfeksiyonları, sindirim sistemi rahatsızlıkları bulunmaktadır. Bu hastalıkların ağızda meydana getirdikleri kokular, ağız içindeki rahatsızlıklardan kaynaklanan kokulardan farklı olabilir. Örneğin, şeker hastalarında hastaların ağzından aseton kokusu gelmektedir.
Temizliği iyi yapılmayan dental protezler de yine ağız kokusu meydana getirmekte, var olan kokunun da daha şiddetli hissedilmesine neden olmaktadırlar.
Tükürük ağız içinde kokuya neden olan gıda artıklarının uzaklaştırılmasında önemli rol oynar. Bazı ilaçların uzun süreli kullanımında, tükürük bezlerini ilgilendiren hastalıklarda, ağız solunumu yapan bireylerde tükürük akışı azalmaktadır ve bu da ağız kokusunun ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır.
Yediğimiz bazı yiyecekler de nefesimizin kötü kokmasına sebep olabilir. Yalnızca ağız içinin temizlenmesi bu kokunun ortadan kalkması için yeterli olmaz. Kokunun tamamen geçmesi için, kokuya neden olan yiyeceğin vücuttan bütünüyle atılması gerekir. Ayrıca tütün ürünleri ve alkol kullanımı da ağız kokusuna neden olmaktadır. Hastanın ağız kokusundan kurtulması için bu alışkanlıkları tamamen bırakması gerekir.
Dişlerini fırçalamayan, ağız hijyenini sağlamayan kişilerde ağız içinde biriken yemek artıkları ve bununla birlikte oluşan bakteri plağı varlığı ağız kokusuna neden olur.
Bazen uzun süre açlık halinde ya da ağız içinde iltihap varlığında da ağızda koku görülür.
Ağız kokusu özellikle sabahları daha belirgin şekilde hissedilir. Ancak ağız hijyeni iyi olan sağlıklı bireylerde sabahları meydana gelen bu koku dişlerin fırçalanması ile ortadan kaybolur. Kişi ağız bakımını yaptığı halde koku devam ediyorsa mutlaka diş hekimine başvurmalıdır.
AĞIZ KOKUSUNU GİDERMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER