Ağız Kokusu (Halitozis) ve Tedavisi - Estetik Dental Group

Ağız kokusu bireylerin sağlığını ve sosyal yaşantısını doğrudan etkileyen bir problemdir.

Ağız kokusu; bazı bakterilerin ağız içindeki gıda artıklarını kullanarak ortaya çıkardıkları ürünler nedeniyle meydana gelen hoş olmayan kokudur. Bu kötü kokunun en önemli sebebi ölü bakterilerin açığa çıkarttığı volatile sülfür gazıdır.  Ağız kokusu genellikle ağız içindeki hastalıklardan kaynaklansa da, bazen bazı sistemik hastalıklar da ağız kokusuna sebep olmaktadır.

Bu hastalıklar arasında; şeker hastalığı, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları,  alt ve üst solunum yolları enfeksiyonları, sindirim sistemi rahatsızlıkları bulunmaktadır. Bu hastalıkların ağızda meydana getirdikleri kokular, ağız içindeki rahatsızlıklardan kaynaklanan kokulardan farklı olabilir. Örneğin, şeker hastalarında hastaların ağzından aseton kokusu gelmektedir.

Temizliği iyi yapılmayan dental protezler de yine ağız kokusu meydana getirmekte, var olan kokunun da daha şiddetli hissedilmesine neden olmaktadırlar.

Tükürük ağız içinde kokuya neden olan gıda artıklarının uzaklaştırılmasında önemli rol oynar. Bazı ilaçların uzun süreli kullanımında, tükürük bezlerini ilgilendiren hastalıklarda, ağız solunumu yapan bireylerde tükürük akışı azalmaktadır ve bu da ağız kokusunun ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır.

Yediğimiz bazı yiyecekler de nefesimizin kötü kokmasına sebep olabilir. Yalnızca ağız içinin temizlenmesi bu kokunun ortadan kalkması için yeterli olmaz. Kokunun tamamen geçmesi için, kokuya neden olan yiyeceğin vücuttan bütünüyle atılması gerekir. Ayrıca tütün ürünleri ve alkol kullanımı da ağız kokusuna neden olmaktadır. Hastanın ağız kokusundan kurtulması için bu alışkanlıkları tamamen bırakması gerekir.

Dişlerini fırçalamayan, ağız hijyenini sağlamayan kişilerde ağız içinde biriken yemek artıkları ve bununla birlikte oluşan bakteri plağı varlığı ağız kokusuna neden olur.

Bazen uzun süre açlık halinde ya da ağız içinde iltihap varlığında da ağızda koku görülür.

Ağız kokusu özellikle sabahları daha belirgin şekilde hissedilir. Ancak ağız hijyeni iyi olan sağlıklı bireylerde sabahları meydana gelen bu koku dişlerin fırçalanması ile ortadan kaybolur. Kişi ağız bakımını yaptığı halde koku devam ediyorsa mutlaka diş hekimine başvurmalıdır.

AĞIZ KOKUSUNU GİDERMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

  • Öncelikle ağız kokusunun nedeni araştırılmalıdır. Kokunun ağız içi bir nedenden kaynaklanıp kaynaklanmadığı bir diş hekimi tarafından tespit edilmelidir.
  • Koku ağız içi bir nedenden kaynaklanıyor ise kokunun kaynağı tedavi edilmelidir.
  • Diş ve dişetleri sağlığına kavuşturulmalı, bu durumun korunması için dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır.
  • Dişlerin yanısıra dil de mutlaka fırçalanmalıdır. Tükürük akışı az ise tükürüğü artırmak için gerekenler yapılmalıdır.
  • Ağız gargaralarının kullanılması da ağız kokusunun giderilmesine yardımcı olmaktadır.
  • Eğer diş hekimi ağız içinde koku meydana getirebilecek bir durum olmadığını saptamışsa, kokunun kaynağının bulunması için ağız dışı kaynaklar araştırılmalı ve konusunda uzman doktorlara muayene olunmalıdır.
Hakkımızda

2021 yılında açılan Estetik Dental Group Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimiz 170 m2’lik bir alana yerleşmiştir, idari alt kat ile birlikte toplamda iki katlıdır ve içerisinde üç adet tedavi odası bulunmaktadır.

Polikliniğimiz multidisipliner çalışma anlayışını benimsemiş, kendini sürekli geliştiren, vizyon sahibi, teknolojiyi takip eden, nitelikli bir uzman kadrosuna sahiptir.

Sosyal Medya

Sosyal Medya’da Estetik Dental Group sayfamızı ziyaret edin ve bizimle bağlantı kurun. Güncel gelişmeler için hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Copyright 2021 Estetik Dental Group.

Copyright 2021 Estetik Dental Group – Tüm Hakları Saklıdır.

Estetik Dental Group Web Sitesi, içeriği ve uygulamaları, sadece bilgilendirme ve eğitim amaçlı olup herhangi bir şekilde tıbbi öneri verme veya herhangi bir hekim-hasta sağlama amacı ile oluşturulmamıştır.

Whatapp
Hemen Ara