İmplantoloji farklı nedenlerden dolayı bir ya da birkaç dişini kaybetmiş bireylerin bu eksiğini tamamlamak ve kaybettikleri dişin boşluğuna uygun ölçülerde titanyum bir kök üzerine protez bir diş yerleştirilmesini ifade eden bir kavramdır. Tıp teknolojilerinin her geçen gün gelişmesine paralel olarak implantolojinde de her geçen gün daha yeni yöntemler ortaya çıkıyor. Bu da daha kolay ve acısız şekilde eksik dişlerin tamamlanması anlamını taşıyor.
Geleneksel diş tedavi yöntemleri arasında yer alan implant tedavisi, temelde eksik dişlerin tamamlanması amacıyla tercih edilir. Diş eksikliğinin yarattığı kötü görünümden kurtulmak ve beslenme sorunları yaşamamak için implant uygulaması en ideal yöntemlerden biridir.
İmplantolojinin son yıllarda daha fazla kişi tarafından tercih edilmeye başlamasının temelinde, bu tedavinin sağladığı yararlar yer alıyor. İmplantoloji yaptıran bireylerin elde edecekleri yararlar kısaca şu şekilde sıralanabilir:
Ağızda eksik olan dişlerin yerinin doldurulması için kullanılan yöntemler arasında, en sağlam dişler implantolojiyle elde edilir. Kaliteli malzeme ile uzman bir hekim tarafından yapılan implantlar, ömür boyu sorunsuz bir şekilde kullanılabilir. Üstelik implant dişler son derece güvenilir olmalarıyla da ön plana çıkar.
İmplantoloji yapılırken diğer dişlerden herhangi bir şekilde destek alınmaz. Her diş kendi olduğu yere takılan vidalar üzerine oturtulur. Bu da diğer dişlerin zarar görmesini engeller.
Kanal ya da köprü gibi tedaviler ağzın doğal yapısının bozulmasına ve estetik görünüm kusurlarının ortaya çıkmasına neden olabilir. İmplant yönteminde ise böyle bir olumsuzluk yaşanmaz. Dişlerin ve çenenin doğal yapısı olduğu gibi korunur.
Dolgu ya da kaplama dişlere sahip olan bireyler, istedikleri her şeyi gönül rahatlığı ile tüketemezler. Zira dolgularının ya da kaplamalarının kırılma ve düşme ihtimalleri bulunur. Özellikle kabuklu ve sert besin maddelerinin tüketimi, bu kişiler için büyük bir kaygı kaynağı haline gelir. İmplant diş yaptıran bireyler ise tüm bu kaygılardan uzak bir şekilde istedikleri her şeyi yiyebilir.
Diş yerlerinde boşluk olan bireyler gündelik yaşamda konuşurken ya da gülerken sürekli olarak kendilerini baskı altında hissederler. Bu durumun yarattığı özgüvensizlik, zaman içerisinde sosyalleşmenin azalmasına neden olur. İmplantoloji ile yapılan dişlerden sonra bu sorun ortadan kalkar ve bireyler daha sosyal hale gelirler.
Protez dişlerde ya da diğer diş uygulamalarında zaman içerisinde veya konuşurken kayma yaşanabilir. Bu durum konuşma bozukluklarına ve küçük düşürücü durumlara neden olabilir. İmplant dişler sabit oldukları için akıcı bir konuşma sağlarlar ve herhangi bir şekilde iletişim bozukluğuna yol açmazlar.
Ağızdan çıkarma, takma ya da farklı bakım gereksinimleri olmadığı için implant dişlerin kullanışlılığı da sayılabilecek yararlar arasında yer alır. İmplant dişe sahip bireylerin, normal dişlerinde olduğu gibi günde iki kez ağız ve diş temizliği yapmaları, implantların korunması için yeterli olur.
İmplant tedavisi olmak isteyenler için herhangi bir sınırlandırma yoktur. 18 yaşını tamamlamış olan bireylerde, doktor tarafından çekilecek röntgenlerden sonra uygun görülmesi halinde tedaviye başlanabilir. Çene yapısı uygun olan her birey bu tedavi ile eksik dişlerini tamamlayabilir. Ancak şeker hastalarında hastalığın olgunlaşma evresine girmiş olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca kanında pıhtılaşma sorunu olanların da bu durumu tedavi öncesinde doktora belirtmesi gereklidir.
İmplantolojinin öncesi kadar sonrasında da dikkat edilmesi gereken pek çok nokta var. Hatta sonrasında dikkat edilmesi gerekenler, öncesindekilerden daha büyük öneme sahip. İmplantların uzun süre kullanılabilmesi için, uygulamadan hemen sonra hekim tarafından verilen kısa süreli tavsiyeler ile ömür boyunca uyulması gereken kuralların göz ardı edilmemesi gerekir. Operasyondan sonra 2 saat boyunca herhangi bir şeyin yenilip içilmemesi gerekir. İlk 24 saat boyunca aşırı sıcak ya da aşırı soğuk besin ve içeceklerden de uzak durulması önerilir. Bununla birlikte ilk 24 saat boyunca ağzın çalkalanmaması ve gargara yapılmaması da dikkat edilmesi gerekenler arasında yer almaktadır.
Yaraların iyileşme süresi boyunca yemek yerken, operasyonun yapıldığı taraf ile yememeye özen gösterilmesi gerekir. Ayrıca sert ve kabuklu yiyeceklerin tüketiminden de yararlar kapanıncaya kadar uzak durulması tavsiye edilir. İlk 48 saat boyunca sigara ve alkol tüketmemek de büyük önem taşır. Hatta sigaranın bir hafta boyunca kullanılmaması, çoğu hekim tarafından sıklıkla yapılan öneriler arasında yer alır. Kürdan, tırnak ve benzeri sert cisimlerle ağzı kurcalamamak da operasyon başarısı açısından dikkate alınması gerekenlerdendir. Bunlara ek olarak implantoloji yapan hekim tarafından kişiye özel olarak verilen tavsiyelerin de dikkate alınması gerekir.
İmplant tedavisi, her yaştan insanın ihtiyaç duyabileceği tedavi yöntemlerinden. Siz de eksik dişlerinizi tamamlamak ya da daha estetik bir diş yapısına sahip olmak için Anadolu Yakası’nda yer alan kliniğimizi ziyaret edebilir, uzman hekimlerimize muayene olabilirsiniz. Kadıköy civarında en uygun fiyata yüksek kaliteli diş hekimliği hizmeti sunan kliniğimiz, her türlü diş probleminizde sizinle.