Dişler hem ağız sağlığı hem de estetik görünüm açısından büyük önem taşıyor. Bazen dişlere yeteri kadar iyi bakılmaması, bazen de kaza ve benzeri ani durumların gelişmesi, dişlerde deformasyon yaşanmasına neden olabilir. Bu tür deformasyonlar ağız ve beslenme sağlığını olumsuz etkilerken, bireylerin gülüş estetiklerini kaybetmelerini de beraberinde getirir. Bu sorunların üstesinden gelebilmek ve deforme olan dişleri telafi edebilmek için başvurulan pek çok tedavi yöntemi mevcut. Protetik diş tedavisi de bu tedavi yöntemleri arasında yer alıyor.
Protetik diş tedavisi için öncelikle dişte deformasyona neden olan sorun belirlenmelidir. Bunun için uzman hekim tarafından detaylı bir muayene yapılması gerekir. Daha sonra bulunan soruna uygun tedavi yöntemi belirlenir ve tedavinin seyri planlanır. Protetik diş uygulaması için herhangi bir sınırlama yoktur. Dişlerinde deformasyon bulunan her bireyin bu tedaviden yararlanması mümkündür.
Protetik diş tedavisi, çeşitli nedenlerden dolayı bozulan, işlevini yitiren ya da kaybolan dişlerin farklı malzemelerde doldurulmasını ya da tamamlanmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem bireylerin ağız sağlıklarının yeniden kazanmaları ve dişlerinin estetik görünümlerini geri kazanmaları açısından büyük öneme sahiptir. Protetik diş tedavisi için kesin bir süre belirtmek oldukça zor. Yapılacak tedavinin niteliği, tedavi süresinin belirlenmesindeki esas etkendir. Daha kolay ve küçük parçalı onarım gerektiren durumlarda tedavi bir ya da birkaç günde tamamlanabilirken, deforme olan diş sayısının fazla olduğu durumlarda da süreç uzayabilir. Ayrıca hareketli protez yapılırken ölçülerin alınması ve dişlerin bu ölçülere göre imal edilmesi de sürecin uzamasına neden olabilir.
Protetik diş tedavisi, hareketli protezler ve sabit protezler olmak üzere iki şekilde uygulanır. Sıkça uygulanan protetik tedavi yöntemleri arasında yer alan sabit protez uygulaması, diş dokusuna ve rengine uygun yapay malzemelerde eksik ya da deforme olmuş dişlerin tamamlanmasıdır. Bu uygulamada deformasyon düzeyi yüksek dişler bile kurtarılabilir. Halk arasında takma diş olarak da adlandırılan hareketli protez uygulamasında ise dişin doğal yapısına ve rengine uygun malzemeler kullanılır. Ancak hareketli protezler, dişlerin tamamının ya da tamamına yakınının olmadığı durumlarda tercih edilir. Hareketli protez yaptıran bireylerde adaptasyon zorlukları yaşanabilir
Bu iki protez türünün de kendi içerisinde farklı uygulamaları bulunur. Hangi protez yönteminin uygulanacağı, hastanın talebi ve hekim tarafından yapılan muayene sonrasında ortak olarak belirlenir. Hastanın istediği yöntem için herhangi bir engel söz konusu değilse, hekim de buna uyum sağlar. Genel olarak uygulanan protez çeşitlerini şu şekilde sıralamak mümkün:
Protetik diş tedavisi ihtiyacı olan bireylerde başvurulabilecek farklı yöntemler bulunur. Hangi yöntemin kullanılacağı ise uzman hekim tarafından yapılacak muayene, kişinin mevcut dişlerinin durumu ve kişisel tercihleri belirleyici olur. Bu doğrultuda kullanılabilecek tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
Geleneksel protetik diş tedavilerinden biri olan köprü uygulamasında, sağlam dişlerin bir kısmı törpülenir ve protezler bu dişlere sabitlenir. Kaybedilmiş olan dişlerin sağ ve sol taraflarında sağlam diş bulunması durumunda bu tedaviye başvurulur. Kolay olması ve diş dokusunun korunmasına olanak tanıması nedeniyle hekimler de bu yöntemi öncelikli olarak tercih ederler.
Cerrahi olarak gerçekleştirilen bu uygulamada, protezlerin daha sağlam ve uzun ömürlü olması için çene kemiğine vida yerleştirilir. Titanyumdan üretilen bu vidalar insan sağlığına herhangi bir zarar vermez. Bu vida üzerine yerleştirilen dişler, dışarıdan bakıldığı zaman diğerlerinden ayırt edilmez. Bakımlarının doğru yapılması halinde de uzun yıllar boyunca kullanılmaya devam edilebilirler. Üstelik protetik diş tedavisi amacıyla yapılan implant uygulaması, çevre dişlere herhangi bir zarar vermez.
Maliyet olarak diğer yöntemlerden pahalı olsa da çevre diş dokularının zarar görmemesi ve dişlerin daha estetik görünmesi adına bu yöntemden de yararlanılır. Genellikle dişin çürümesi, aşınması, orijinal rengini kaybetmesi ve çeşitli travmalara bağlı olarak bütünlüğünü kaybetmesi durumunda yapılan bu uygulamada, porselen malzemeden elde edilen kaplamalar diş üzerine yapıştırılır. Estetik ve restoratif diş tedavilerinde sıklıkla başvurulan porselen kaplamalar da uzun ömürlü olmalarıyla ön plana çıkar. Bu tedavide kullanılacak malzemenin kalitesi, kullanım ömrünün belirlenmesinde etkilidir.
Protetik diş tedavisi her yaştan insanın gereksinim duyabileceği tedavilerden biri. Günümüzde gelişen yeni ve yenilikçi teknolojiler sayesinde dişlerdeki işlev kayıplarını ya da estetik olmayan görünümleri giderebilmek oldukça kolay. Sizin de dişlerinizde kırılma, çürük, sararma ya da kazalara bağlı yaşanan kusurlu görünümler varsa, İstanbul Kadıköy’de bulunan kliniğimizi ziyaret edebilir, uzman hekimlerimize muayene olabilirsiniz. Anadolu Yakası’nda hem uygun fiyatlı hem de kaliteli diş hekimliği hizmetleri sunan kliniğimiz, protetik diş tedavisi ve diğer tüm diş sorunlarınızda sizlerin yanında. Dilerseniz iletişim kanallarımız üzerinden randevu oluşturabilir, tedavilerimiz hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.