İnsanın dış görünümü ve kimliği açısından dişler oldukça önemli bir yere sahip. Sağlıklı bir yaşamın yanı sıra estetik bir görünüm için de dişlerin düzgün olması gerekiyor. Ancak bazen doğuştan gelen nedenlerden dolayı, bazen de sonradan yaşanan kaza ya da travmalara bağlı olarak dişlerde çarpıklık veya dişler arası boşluk görülebilir. Bu durum bireyler açısından özgüven kaybına neden olur. Ortodontik diş tedavisi bu türden sorunların giderilmesi ve dişlerin yeniden estetik bir görünüme kavuşturulması için faaliyet gösteren bir diş hekimliği alanıdır.
Ortodontik diş tedavisi dişlerinde çarpıklık olan ya da dişler arası boşluğa sahip olan bireylerin bu estetik bozukluklarını gidermek ve dişlerini normal düzene yeniden sokmak için çeşitli yöntemlerin uygulandığı bir alandır. Bahsedilen işlemi yapan uzmanlar ise ortodontist olarak adlandırılır. İyi bir ortodontist tarafından, imkanların bol olduğu bir sağlık kuruluşunda yapılacak tedavi ile dişlerdeki şekil bozukluklarının neredeyse tamamen kaldırılması mümkün.
Ortodontik diş tedavisi uygulanmasının önünde herhangi bir engel yoktur. Her yaştan, isteyen herkesin bu tedaviye başvurabilmesi mümkün. Ancak çene kemikleri yeteri kadar güçlü olmayan bireyler için hekimler bazen tedbirli davranarak tedavi uygulamayabilir.
Ortodonti tedavisinin uygulanması için öncelikle uzman bir ortodontist tarafından detaylı muayene yapılır ve kökleri ile birlikte dişlerin röntgeni çekilir. Daha sonra hangi yöntemin kullanılacağına, hastadan da alınan görüşler doğrultusunda karar verilir. Sonrasında ise tedavi planlaması yapılarak harekete geçirilir. Tercih edilen uygulamaya göre tedavinin tamamlanma süresi değişiklik gösterir. Normal bir hasta için metal braket yöntemi ile bu süre 12 ay ila 24 ay arasında değişiklik gösterebilir. Dişlerindeki çarpıklık çok fazla olan bireylerde ise süre uzayabilir. Diğer yöntemlerin her biri için de tedavi süreci hemen hemen aynıdır.
Ortodontik diş tedavisi söz konusu olduğunda, birden fazla tedavi seçeneğinin varlığından bahsedilebilir. Sabit ortodontik tedavi, en çok başvurulan tedavi seçeneklerinin başında gelir. Bireylerde kalıcı dişlerin oluşmasından sonra uygulanan ve dişler düzelinceye kadar devam eden bu tedavide braketler kullanılır. İkinci bir tedavi seçeneği olarak fonksiyonel ortodontik tedavilerden söz edilebilir. Genellikle erken yaşlarda başvurulan bu yöntemde, çene uyumsuzlukları ve çene darlıkları giderilmeye çalışılır. Bunun için de kolayca çıkarılıp takıla apareyler kullanılır. Ortodontik tedavilerle düzeltilmesi mümkün olmayan travmatik durumlarda ise ortognatik cerrahi yöntemiyle kusurlar giderilir.
Ortodontik diş tedavisi içerisinde de farklı tedavi yöntemleri mevcut. Her bir yöntemin kendine göre avantajları ve dezavantajları var. Tedavi için hangi yöntemin kullanılacağına bireylerin bütçeleri, kişisel tercihleri ve hekim yönlendirmesi ile ortak bir şekilde karar verilir. Ortodonti tedavilerinde kullanılan yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
Metal braketler, halihazırda en yaygın kullanılan ortodonti tedavisidir. Her diş için ayrı ayrı sabitlenen braketler ve bunların ortasından geçirilen metal bir tel ile dişlerdeki şekil bozuklukları giderilmeye çalışılır. Estetik bir görünüme sahip olmasa da maliyetinin uygunluğundan dolayı sıkça tercih edilir.
Dişlerin düzeltilmesinde kullanılan bir diğer ortodonti yöntemi de şeffaf diş telleridir. Mantık olarak metal braketler ile aynı şekilde çalışır. Porselen tel olarak da adlandırılan şeffaf diş telleri, çok yakından bakılmadığı sürece tellerin fark edilmemesini sağlar. Metal braketlerin görünümünden rahatsız olanlar için en iyi alternatiftir.
Bu tedavi türünde de yalnızca braketler değişir. Metal ya da şeffaf braketler yerine açık renkteki rengarenk braketler kullanılır. Bu daha canlı ve eğlenceli bir görünüm sunar. İşlev olarak şeffaf braketler ile metal braketlerden farklı değildir.
Herhangi bir şekilde diş teli kullanmak istemeyenler için geliştirilmiş olan şeffaf plaklar, takılıp çıkarılabilir özelliğe sahip. Şeffaf olmalarından dolayı takıldıkları zaman görülmeyen bu plaklar, ileri derecedeki bozulmalar için kullanılmazlar.
Diş tellerinin dıştan görünmesini istemeyenler için alternatif yöntemlerden biri de lingual ortodontidir. Diğer braket yöntemleri ile aynı çalışma mantığına sahiptir, ancak diş telleri dişin yüzeyinden değil; iç kısmından geçirilir.
Çocuklarda var olan ortodontik kusurların erken yaşlarda tespit edilmesi, tedaviye daha erken başlanabilmesi ve daha iyi sonuçlar alınabilmesi gibi bir avantaj sağlar. Bu yüzden de henüz süt dişleri aşamasındayken ortodontik muayeneye götürülmeleri ve gerekmesi halinde ortodontik diş tedavisi görmeleri büyük önem taşır. Çocuklarda sabit teller yerine daha fonksiyonel tedaviler daha fazla tercih edilir.
Çocukluk döneminde muayene edilmemiş ya da tedavisi yapılmamış ortodontik kusurlar, yaş ilerledikçe daha zor ve zaman alıcı hale gelir. En geç yirmili yaşlar bitmeden bu tedavilerin gerçekleştirilmesi, istenen sonucun alınabilmesi adına büyük önem taşır.
Siz de dişlerinizdeki şekil bozukluğu, ayrıklık ya da çarpıklık gibi estetik kusurlardan şikayetçiyseniz ya da ortodontik diş tedavisi gerektiren başka bir probleminiz varsa Anadolu Yakası’nda yer alan kliniğimizi ziyaret edebilir, uzman hekimlerimize muayene olabilirsiniz. Kadıköy civarında en uygun fiyata yüksek kaliteli diş hekimliği hizmeti sunan kliniğimiz, her türlü diş probleminizde sizinle.