Temporomandibular eklem kulağın önünde bulunan; çiğneme kasları, ligamanlar, baş-boyun kasları, dişler, yanak ve dudaklar, tükürük bezleri ve yumuşak dokuların damar/sinirleri tarafından oluşturulan stomatognatik sistemin bir bölümüdür.
Bu eklem alt çeneyi kafatasına bağlar. Temporomandibular eklemle ilişkili hastalıklar direkt olarak eklemin kendisinden kaynaklı olabileceği gibi, çiğneme kasları kaynaklı da olabilir.
Temporomandibular eklem hastalıklarının belirtileri
Ağzı açıp kapama, çiğneme gibi herhangi bir fonksiyon esnasında zorluk veya ağrı
Ağzı açıp kapatmamızı sağlayan kaslarda gerginlik veya ağrı
Kulaklar, şakaklar ve yanaklarda ağrı
Kulakta çınlama
Baş ve boyun ağrıları
Eklemden gelen anormal sesler (klik, krepitasyon gibi)
Çenenin kitlenmesi
Çenenin yerinden çıkması
Çenelerde yorgunluk hissi
Alt ve üst çene ilişkisinde değişiklik olması, kapanışın bozulması
Yüzde şişlik veya asimetri
Temporomandibular eklem rahatsızlıkları kimi zaman yanlış teşhis ve tedavi edilebilmektedir. Yanlış teşhis ve tedavi, hastanın yaşamını tehdit etmese de yaşam kalitesini ciddi bir şekilde düşürmektedir. Temporomandibular eklem hastalıklarına sahip bireylerin bu nedenle alanında uzman kişilere muayene ve tedavi olması gerekmektedir.
Temporomandibular eklem sorunlarında splint tedavisi, terapötik egzersizler, manuel tedaviler, fizik tedavi, davranışsal tedaviler ve hasta eğitimi, nonsteroidal antienflamatuar(NSAİ), kas gevşetici, antidepresan, antipsikotik, anksiyolitik, antiepileptik türevi ilaçların kullanımı, enjeksiyon uygulamaları ve cerrahi tedaviler tek tek ya da kombine olarak uygulanmaktadır.