Özellikle çocuk diş hekimliği ana bilim dalının ilk ve en önemli amacı çocukların ağız ve diş sağlığının korunmasını sağlamaktır. Bunun için öncelikle ebeveynlerin çocuklarını düzenli olarak diş hekimi kontrolüne götürmeleri gerekmektedir. Bu kontroller sayesinde süt dişlerinde ve süt dişleri düştükten sonra yerlerine gelecek daimi dişlerde oluşabilecek problemler, iskeletsel ve ortodontik sorunlar erkenden çözüme kavuşturulmuş olacaktır.
Kontrol randevuları sayesinde uzun süre parmak emme, biberon ve emzik kullanma gibi alışkanlıklara sahip çocuklarda oluşabilecek problemlerin de önüne geçilmiş olur.
Çocuklarda parmak emme, emzik kullanımı, biberon kullanımı gibi alışkanlıklar emme refleksinden dolayı 4 yaşına kadar normal olarak kabul edilmektedir. 4-5 yaşından sonra ise tüm bunlar kötü alışkanlıklar olarak adlandırılır. Kötü alışkanlıkların süre ve sıklığına, şiddetine göre dişlerde ve çenelerde sorunlar meydana gelir. Kötü alışkanlıklar erken yaşta terkedildiğinde çenelerde ve dişlerde görülen bozulmalar kendiliğinden düzelebilmektedir. Zamanında terk edilmeyen kötü alışkanlıklar ise ortodontik tedavi ihtiyacının doğmasına neden olmaktadır. Bu alışkanlıkları bırakmakta güçlük çeken çocukların ise psikolojik destek alması gerekebilmektedir.
Çocuğun düzenli olarak diş hekimi kontrolüne getirilmesi dışında ebeveynlere düşen en önemli görevlerden biri de çocuğa doğru ve etkili fırçalama alışkanlığı kazandırmak ve diş fırçalarken çocuğa destek olmaktır.
Çeşitli koruyucu işlemler diş hekimleri tarafından uygulanmaktadır. Koruyucu tedavilerin en önemlilerinden birisi flor uygulamasıdır. Topikal flor uygulaması ile dişlerin çürüğe eğilimi azalır ve çürük oluşumu önemli ölçüde engellenir.
Fissür örtücü işlemi ise dişin oluk yapısının derin olduğu çocuk ve erişkin hastalarda uygulanır. Küçük azı ve büyük azı dişlerinin çiğneme yüzeylerindeki olukların opak bir malzeme ile kapatılması işlemidir. Fissür örtücülerin renginin opak olması bütünlüğünü kaybettiğinde aile ve hekimin kolaylıkla fark edebilmesi ve yenileme işleminin vakit kaybetmeden yapılması açısından önemlidir.
Bir diğer koruyucu işlem yer tutucu uygulamasıdır. Yer tutucular hareketli ve sabit olabilirler. Hekim kontrolünde takılırlar ve daimi dişler sürmeye başladığında yine hekim tarafından çıkartılırlar. Süt dişlerinde görülen çeşitli problemlerden dolayı dişlerin çekiminin gerektiği durumlarda, çekim boşluğuna komşu olan dişler önlem alınmadığında bu boşluğa doğru hareket eder ve boşluğu daraltırlar. Yer tutucular bu boşlukların korunmasını ve sürecek daimi dişlerin rahatlıkla kendilerine yer bulmalarını sağlar. Böylece daimi dişler sürdüğünde dişlerde çapraşıklık meydana gelmesi önlenir ve ortodontik problemlerin önüne geçilmiş olur.