Estetik Diş Hekimliği; sağlıklı, doğal ve güzel bir gülümseme elde edilmesini ve fonksiyon bozukluklarının da düzeltilmesini amaçlar. Estetik diş hekimliğini ilgilendiren tedavilere; porselen laminalar, metal desteksiz porselen kuron ya da köprüler, diş beyazlatma işlemleri, inlay, onlay ve overlay gibi indirekt restorasyonlar, zirkonya restorasyonlar ile implant üstü protezler örnek olarak gösterilebilir.
Porselen İnlay, Onlay ve Overlay Restorasyonlar
Geleneksel dolgu materyalleri ile restore edilemeyecek diş deformasyonlarının; çürük, kanal tedavisi, travma veya farklı nedenlerle dişlerde meydana gelen madde kayıplarının tedavilerinde yaygın olarak kullanılan restorasyonlardır. Özellikle diş kaybı miktarı fazla olan veya madde kaybının diş eti seviyesine kadar indiği vakalarda sıklıkla tercih edilirler.
Öncelikle tedavi edilecek dişte varsa çürük temizlenir ve diş gerekli aşındırmalar yapılarak ölçü alımı için hazır hale getirilir. Ardından hastadan geleneksel yöntemlerle veya cad/cam sistemleri kullanılarak ağız içi kamerası ile ölçü alınır, ölçü protez laboratuvarına gönderilir ve restorasyon üretimi laboratuvarda gerçekleştikten sonra hekim hastanın ağzına restorasyonu yerleştirir.
Bu restorasyonlar hem dayanıklı hem de estetiktirler.
Uygulamada diş ölçü için hazır hale getirildikten sonra restorasyonun oluşturulmasında üç farklı yöntem kullanılabilir:
1.Yöntem: Geleneksel yöntem olarak adlandırılan bu yöntemde, hekim özel ölçü malzemeleri ile hasta ağzından ölçü alır ve ölçüyü protez laboratuvarına gönderir. Laboratuvarda, alınan ölçüden hastanın alçı modeli dökülür ve teknisyen model üzerine restorasyonu işler.
2.Yöntem: Hekim ağız içinden dijital kamera ile ölçü alır. Alınan ölçü bir kazıma ünitesine aktarılır ve porselen bloklardan kazıma yapılarak restorasyon oluşturulur.
Porselen Lamina Restorasyonları
Porselen laminalar; dişin yüzeyine yalnızca mine tabakasında yüzeyel aşındırmalar yapıldıktan sonra, bazı durumlarda ise aşındırma yapılmadan uygulanan yaprak porselen restorasyonlardır. Laminalar dişlere özel bir yapıştırıcı yardımıyla sabitlenirler.
Porselen Lamina Restorasyonların Tercih Edilme Sebepleri
Minimum aşındırma ile yapılabilirler, bu sayede diş dokusu büyük ölçüde korunmuş olur.
Işık geçirgenlikleri iyidir, alttan doğal dişin rengini yansıtabildikleri için doğal ve estetik bir görüntü elde edilir.
Porselen dayanıklı bir materyaldir, lamina restorasyonları bu nedenle oldukça sağlamdır.
İşlem öncesi mock-up/wax up gibi uygulamalar sayesinde hastaya tedavi bitimindeki görünümün nasıl olacağı işlem öncesinde gösterilebilir.
Zirkonya Restorasyonlar
Metal-porselen restorasyonlarda alt yapıdaki metalden gri renk yansır ve metalin gri rengi nedeniyle ışık kırılması olur, restorasyon mat görünür. Zirkonya restorasyonların ışık geçirme özelliği metale göre doğal dişe daha yakın olduğu için ve zirkonya beyaz renkte olduğu için restorasyonun görünümü daha doğal olmaktadır.
Zirkonya restorasyonlar hem estetik hem de sağlam olmaları nedeniyle sıkça tercih edilmektedir.
Zirkonya restorasyonların metal-porselen restorasyonlara göre avantajlı yönleri bulunmaktadır:
Metal-porselen restorasyonlarda alt yapıda nikel varlığı, bazı hastalarda alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Zirkonya restorasyonlarda böyle bir durum söz konusu değildir.
Metal-porselen restorasyonlarda diş-dişeti sınırında metalden kaynaklı renkleşme meydana gelebilir, bu renkleşme zirkonya restorasyonlarda görülmemektedir.
Dişeti çekilmelerinin görüldüğü durumlarda metalin diş eti kenarından yansıması sebebiyle metal-porselen restorasyonlar kötü bir görüntü oluştururken zirkonya restorayonlarda böyle bir durum oluşmaz.
Direkt ve İndirekt Kompozit Restorasyonlar
Inlay, onlay ve overlay gibi indirekt restorasyonlar ve diş dolguları gibi direkt restorasyonlar kompozit materyallerinden de yapılabilmektedir.
Kompozit materyali de diş rengine yakın, estetik ve dayanıklı bir materyaldir.