Diş tedavileri çoğu zaman birbirini izleyen birden fazla aşamadan oluşur. Bu durum implant tedavisi için de geçerliliğini korur. Tüm tedavilerde olduğu gibi, ilk aşama hekim muayenesini kapsar. Bu aşamada hekim ile hasta ilk defa karşılaşır. Hekim dişlere dair gerekli incelemeyi yapar ve implant için olası planlamayı yapar. Ayrıca hastanın farklı sağlık sorunları ve kronik rahatsızlıkları varsa bunlar hakkında da bilgi alır. İmplant için başvuran hastanın bu tedaviye uygun olup olmadığı değerlendirilir. Ayrıca çene kemiğinin durumunun implant tedavisine uygunluğu ölçülür. Eğer yeterli değilse kemik tozu kullanılarak bu kemiğin güçlendirilmesi için de girişimlerde bulunulur. Hekim, hangi implant türünün hastaya uygun olduğuna dair de bilgilendirme yapar. Bu noktada birden fazla olanak varsa hasta ile istişare yoluna gidilir.
İlk aşamaları geçen bireyler için artık implant tedavisi uygulamasına başlanır. Bunun için öncelikli olarak implant denilen vidalar, çene kemiğine yerleştirilir. Bu işlem esnasında lokal anestezi uygulanır. Çene kemiğinde açılan yarıkların içerisine vidalar yerleştirilir. Sonrasında da bu vidaların çene kemiği ile kaynaşması beklenir. Çenenin durumuna ve kişiden kişiye göre değişiklik göstermekle birlikte bu süre 1 ila 3 ay arasında değişiklik gösterir. Kaynamanın gerçekleşmesinden sonra da protez dişlerin hazırlanması gerekir. Bunun için boş olan dişlerin yerlerinden ölçü alınır. Ölçü alma işlemindeki en küçük bir hata bile uyumsuzluk ve rahatsızlık sorunlarına yol açacağı için, hekim seçiminin iyi yapılması gerekir. Alınan diş ölçülerine uygun olarak, protez dişler laboratuvarda hazırlanır. Bu esnada, ağızda var olan dişler ile uyumlu olması için protez dişlerde renk ayarlaması da yapılır.
Son aşamana ise protez dişler, implant vidaları üzerine vidalanır ya da yapıştırılır. Her iki yöntem de kullanılmakla birlikte, vidalamak dişlerin daha sağlam olmasına olanak tanır. Protez dişlerin yerleştirilmesi ile birlikte tedavi de tamamlanmış olur. Belirli aralıklarla muayeneye gitmek, implant tedavisi başarı durumunun görülebilmesi adına tavsiye edilir. Tedavinin tamamlanmasından sonra, hekimin verdiği önerilere uyulması gerekir.
İmplant Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Hepimiz dişlerimize özen gösterir, onların sağlıklı kalması için çeşitli yollara başvururuz. Ancak ne kadar dikkat edersek edelim, zaman içerisinde çeşitli nedenlerden dolayı bazı dişlerimizi kaybedebiliriz. Hem sağlıklı ve düzgün beslenebilmek hem de daha estetik bir görünüme sahip olabilmek adına dişlerimiz büyük önem taşır. Eksilen bir dişimiz, bize her iki yönden de kayıp yaşatır. Günümüzde kaybedilen dişlerin yerine uygulanan implant tedavisi sayesinde, bu durum telafi edilebilir. İmplant tedavisi, hastaya verilen küçük bir miktardaki sedasyon ile başlar. İlk olarak dişlerin ve çenenin röntgeninin çekilmesi gerekir. Zira bu tedavi her çene tipi için uygun değildir. Hastanın uygun olup olmadığı, hekim tarafından bu röntgenler incelenerek verilecek kararla belirlenir.
Titanyumdan imal edilmiş küçük vidalar, implant olarak adlandırılır. Bu vidalar, eksilen dişlerin yerine diş kökü olarak gömülür ve tam oturması için 3 ila 6 ay arasında beklenir. İmplantların çeneye tam olarak oturmasından sonra, kişi için özel ölçü ile üretilmiş olan protez diş bu implantın üzerine oturtulur. İmplant için kullanılan malzemeler, bireylerin vücutlarıyla uyum sağlar ve herhangi bir şekilde tepkimeye girmez. Tedavinin tamamlanmasından sonra bireyler, gündelik yaşamlarına devam edebilir, orijinal dişleriyle yapmış oldukları her işlemi yapabilir.
İmplant Diş Tedavisi Aşamaları
İmplant tedavisi, birbirine bağlı birkaç aşamadan meydana gelir. Bu süreçleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Muayene: İlk olarak hastanın uzman bir diş hekimi tarafından muayene edilmesi ve implantoloji için uygun olup olmadığının belirlenmesi gerekir. Uygun olan bireyler için tedavi planlaması yapılır.
- Operasyon: Bu aşamada, daha önce yapılan plan doğrultusunda bireylere lokal anestezi uygulanır ve titanyum implantın yerleştirileceği yuva kemik üzerinde açılır. Sonrasında dabu yuva içerisine özel aletler ile implant yerleştirilir.
- İyileşme: İmplantın yerleştirilmesinden sonra iyileşmesi için belirli bir süre beklenmesi gerekir. Bu süre alt çene için 3 ay, üst çene için ise 6 ay olarak uygulanır. Ancak hastanın durumuna ve doktorun izlenimlerine göre bu sürede değişiklik yapılabilir.
- Protez Yapımı: İyileşme sürecinin tamamlanmasından sonra implantların üzerine protez dişler yerleştirilir. Bu aşamadan sonra hastalar normal yaşamlarına dönebilir.
Bir Günde İmplant Tedavisi Yapılabilir Mi?
İmplant tedavisi yaptırmak isteyenlerin en çok merak ettikleri hususlardan biri de bu tedavinin bir günde yapılıp yapılamayacağı. Bu sorunun yanıtı, tedavi olacak kişinin durumuna göre değişiklik gösterir. Yani durumun bireysel olarak değerlendirilmesi gerekir. Bunun için öncelikle hastanın çene kemiklerinin değerlendirilmesi gerekir. Çene kemikleri yeterli düzeyde olan bireylerde, tedavi bir günde tamamlanabilir. Ancak kemik düzeyi düşük olan bireyler, aynı şekilde tedavi edilemez. Bu durumda öncelikle kemik dolgusu ile çene kemiklerinin istenilen ölçüye getirilmesi sağlanır. Kemik dolgusu, yapılacak dolgu miktarı ve kullanılacak malzemeye göre değişik sürelerde tamamlanır.
Bir günde implant tedavisi yapabilmenin önündeki engellerden bir diğeri de dişin altındaki iltihaplanma durumudur. Herhangi bir iltihap olmayan ve enfeksiyon riski bulunmayan dişlerde aynı gün içerisinde tedavi tamamlanabilir. Ancak iltihaplı dişlerde enfeksiyon ihtimali olduğu için, bu durumu ortadan kaldıracak tedavilerin uygulanması önem arz eder. Aksi halde kişi çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşılabilir. Diş altında iltihaplanma olması durumunda genellikle antibiyotik tedavisine başlanılır. Bu tedavi 2 hafta ila 1 ay arasında sürebilir. Sonrasında tekrar muayene yapılır ve durum gözden geçirilir. İltihabın temizlenmesi halinde implant aynı gün içerisinde tamamlanabilir. Eğer halen daha aynı durum söz konusuysa, iltihabı temizlemek için uygulanan tedavilere devam edilir.